Kuchnia i kultura

Z czym kojarzy nam się Japonia, Gruzja czy Francja? Bardzo często poszczególne kraje a więc i kultury kojarzymy po ich kuchni i zwyczajach kulinarnych. Jak to się dzieje, że w poszczególnych, nawet niekiedy sąsiadujących ze sobą krajach mamy tak charakterystyczne i odmienne zwyczaje kulinarne i smaki? Być może to właśnie to, co nazywamy charakterem społeczności – bo choć każdy z nas się od siebie różni i jesteśmy zupełnie inni ponoć jako zbiorowość posiadamy pewien zestaw charakterystycznych cech jakie niemal od razu wyłapują obcokrajowcy i w ten sposób tworzą sobie obraz uniwersalnego Francuza, Polaka czy Niemca. Powracając jednak do tematyki kuchennej: choć nie uświadamiamy sobie tego, nasze narodowe kuchnie i tradycyjne dania, są bardzo silną częścią naszego poczucia przynależności i tożsamości narodowej.

Pierogi, bigos i schabowy są dla nas tym, czym dla Francuza wino i sery a dla Wietnamczyka kurczak Gong-Bao. Upodobanie do dań sytych, tłustych i bardzo smacznych mamy więc poniekąd zapisane w naszym genetycznym kodzie, lub dostały się one do naszej świadomości pod postacią memów – kulturowych jednostek pamięci. I choć ludzie na całym świecie są do siebie w bardzo dużym stopniu podobni, mamy niezbite, choć banalne dowody na to, że różnimy się od siebie znacznie. Wystarczy pójść do takiego miejsca jak restauracja włoska Kraków [dapietro.pl] i porównać zarówno same posiłki jak i kulturę spotkań.

Równolegle na całym świecie w wyniku rozwoju i ewolucji człowiek otaczał się przedmiotami i narzędziami. Jedne bardziej, drugie mniej dopracowane w istocie miały pełnić jedną funkcję. Lecz jak widzimy chociażby nasze patelnie w niczym nie przypominają one chińskiego woka. Tamten służy bowiem do obróbki termicznej nieco innej niż nasza. Patelnie ceramiczne inaczej wpływają na smak mięsa niż tak samo przyrządzone mięso lecz w woku. Być może to również akcesoria kuchenne wpływają na smak naszych potraw. A współczesny człowiek nie może obyć się bez urządzeń elektrycznych takich jak chociażby wyciskarki do cytrusów [swiezowyciskaj.pl], roboty kuchenne, blendery  tym podobne. A to, że mamy tak wiele rodzajów kuchni na całym świecie, to tylko atut: możemy smakować bez reszty!

Przeczytaj również: Profesjoanalna Restauracja